27.8.2008

26.8.2008

UUTISIA

Venäjä tunnusti Etelä-Ossetian ja

Abhasian.

Suomen on liityttävä NATOON.

Oululaismiehelle 10 vuoden tuomio - nussi naisia, vaikka oli hiv-positiivinen.

Irakissa itsemurhapommittaja tappoi 50 poliisikokelasta (vaikka USA on vapauttanut maan)

Kasvihuoneilmiö nostaa Suomen lämpötilaa jopa 4-6 astetta, Grönlannin jäätikkö tulee sulamaan, vaikka hiilidioksidipäästöt
pudotettaisiin -90 luvun tasolle

25.8.2008

Marguerite Duras/kirjoittamisesta

" KIRJOITTAMINEN ON VARMASTI MYÖS POISPYYHKIMISTÄ..."

Olenko ymmärtänyt, mitä hän tarkoittaa sanomalla:"KIRJOITTAMINEN ON VARMASTI MYÖS POISPYYHKIMISTÄ..."

"KUN KIRJOITAN EN ENÄÄ RAKASTA TEITÄ."

(Poispyyhkimistä?) "korvaamista". Enää en voi kirjoittaa samaa lausetta. ("Poispyyhkimistä")

SINISET SILMÄT MUSTA TUKKA/MARGUERITE DURAS

Voiko ihastua tekstiin, jota ei ymmärrä? Rohkenen myöntää, etten ymmärtänyt - mitä se onkaan - Duras´n teosta "Siniset silmät musta tukka". Se ei kuitenkaan estänyt esteettistä kokemusta, jonka kirjan lukeminen antoi. Joku on ymmärtänyt - avannut - teosta.

Toisaalta voin kertoa, etten erityisesti tahdokaan tietää, mitä Duras kertomuksellaan tahtoo sanoa - olenko "mies, joka ei tiedä"?.
Lukekaa, kokekaa "SINISET SILMÄT MUSTA TUKKA".

12.8.2008

Kesällä

Kesämuistoja
Posted by Picasa

7.8.2008

Kesä on ohi


Mökillä kolme yötä. Yöt jo syksyisiä. Järven vesi kylmää. Mustikoita ei näkynyt. Vadelmia paljon. Mutta yöt jo lähellä miinusta. Kesä on ohi.
*
"Ensimmäisinä kotiinpaluutamme seuranneina päivinä kaksi vuotta sitten olimme luullakseni jokainen todellisen hurmion vallassa. Halusimme puhua, tulla vihdoin kuulluiksi. Meille sanottiin, että ulkomuotomme oli jo sinänsä kyllin puhuva. Mutta olimme juuri palanneet ja tuoneet mukana muistimme, tuoreuttaan sykkivän kokemuksemme ja tunsimme vimmattua halua kertoa sen sellaisenaan. Mutta jo ensi päivinä saimme havaita, että käytettävissämme olevan kielen ja jokaiselle omakohtaisen, useimpien ruumiissa vielä jatkuvan kokemuksen välille oli revennyt kuilu, jonka ylittäminen oli mahdotonta."
Robert Antelme
Luin Antelmen teoksen "Aidattu ihminen". Vaikka Antelmen kokemukset ovat kielen tuolla puolen, jää teoksesta kuitenkin lähes ymmärrettävä viesti, niin yksityiskohtaista on Antelmen kirjoitus kokemuksistaan natsien keskitysleirillä.

Kun ihmisen keskeiseksi tarpeeksi nousee ihmisyytensä säilyttäminen, se että vangit elävät vain oman ihmisyytensä säilyttääkseen on jo ajatus, jota kieli ei tavoita. Ainainen nälkä, täit, SS-miehet, kapot, paskalla käynnit, ajan kulumisen tarkkailu, päivä kerrallaan.Vain uni vapauttaisi olemisesta. Oman identiteetin menettäminen. Kaikki kielellisesti ilmaistavia, mutta tajunnan ylittäviä ilmiöitä.

Kirja herättää tuntemuksia, jotka ovat mielikuvituksen tavoitettavia; jos senkään, kielentymättömiä. Lue. "Langsam."
(Editoitu 9.8.)