21.5.2008

Miten sietää olemisen epävarmuus

Kommentti Rauno Räsäsen kommenttikirjoituksen kommenttiin


Rautarouva kertoo, että : "Ja ruukinmatruuna ei ole Panu Höglund, jos sitä ihmettelet."

Yllättävän usein rouvan teksteissä on viitteitä P. Höglundiin, ja voisin tekstianalyysiin perehtyneenä väittää, että konnektioita on liikaa ollakseen sattumaa.

Siinä olen samaa mieltä rouvan kanssa, että ÄO - (rouvalla 159, omani vain 3 pinnaa pienempi), ei takaa tosiassa yhtään mitään.

18%:lla jenkeissä tuomituista raaoista väkivaltarikoksista on ns. hyvin älykkäiden tekemiä - ÄO yli 145.

Rouvan argumentointi on kiehtovaa, loogista, mutta siitä löytyy sisäänrakennettu perusvirhe, joka johtunee joistain traumaattisista nuoruuden kokemuksista.

Virhe on siinä, että rouva ei salli maailmankuvaansa epävarmuuden sietämistä.

Tämä ilmenee siten, että hyväksytyn alkuoletuksen l. aksiooman/perusväittämän, (jota ei enää voida/tarvitse todistaa oikeaksi) varaan rakennetaan päättelyketju, joka vaikuttaa johdonmukaiselta l. loogiselta.

Kaikki alkuoletuksen kyseenalaistavat väitteet suljetaan pois, jotta argumentti, ja sitä kautta maailmankatsomus säilyisi puhtaana ja selkeänä ('se pois, mikä pahentaa sano mustalainen, kun pässiä salvo').

Rautarouvan sanoma on siis pikemminkin defensiivistä - jos kohta offensiivista - sisäistetyn maailmankuvan ehyenä säilymiseksi.

Kielen muoto ja rikas 'amisretoriikka' vievät helposti mukanaan, ellei lukija pysy skarppina.

Amiksen sukuun kuuluu todennäköisesti maamme presidenttejä sekä suurin osa arvostetuista virkamiehistä:)

Miksi moista uhoamista - lentäjän poika?

Suitsait-trauma ei ehkä olekaan vielä ohi.

5 kommenttia:

Homo Garrulus kirjoitti...

Isä-poika-pyhä henki on kolmio, ei axioma. Koska nimenanto on filsofian vaikein tehtävä (eikä sillä tarkoiteta nyt ihmisten tai kotieläinten nimenantamista, onko hauva Musti vai Choko vaan sillä tarkoitetaan merkin valmista muotoa; complete).

Tämä kolmio on se mikä puuttuu pakanoilta. Heille on vain on-off tai sitten auktoriteetti, jota kuullaan. Heille on siis vain se isä ja sitä pitää sitten kuulla. Mutta ketä isä kuuntelee? Hmm ei ainakaan äitiä ilmeisesti sillä äitiäkin pyydetään pysymään hellan ääressä. Ketä siis isä kuuntelee, ellei ole pyhää henkeä. Pyhä henki sen sijaan ei voi vedota isään sillä isähän vetoaa pyhään henkeen. Tämän takia Jumalaa pitää ymmärtää eikä vain hokea. Hokevat ihmiset teettävät itselleen aksiomia mutta eivät kolmioita, vaikka merkki tarkoittaa kolmion ymmärrystä sekä ylöspäin, että alaspäin.
Siinä on ollut (!) hyvä ajatus joskus mutta sitten ahneet on päästetty vääristämään. Back to basics, lue raamattusi ihan omin nokin ja uhoda mitä isä on sanonut ja mitä koulussa opetettiin. Rakenna ajatus ihan itse niin huomaat, että moni ns. uskonto ei ole kuin harha tai bluffi.

-sitähän se kaikki on...(johtuu historiastamme ja kaikenkaikkisesta ihmisyyden raadollisuudesta ja transformatiivisesta oppimisesta kun halutaan pysyä ringissä).

-so simple ja so difficult!

maalainen kirjoitti...

Terve
Olen pohtinut tuota rautarouvaa vähäisen, mielestäno osut oikeaan hänen luonnehdinnassasi.
Hän on hurjan tietorikas, samalla jotankin erikoinen, kiehtova kuitenkin.

Toinen erikoinen on tuo kanssakommentoija, homo garrulos, jota olen seurannut Ikkunaiineksen blogissa. Osittain siksi, että hänen äidinkielensä ei ole suomi, hänen kielensä on minulle lähes käsittämätöntä mutta omaperäistä. Hän saattaa kuulua rajattomiin ihmisiin jollakin tavalla, jota en halua tarkemmin selittää.

Hyvää kesää vaan meille kaikille kummallisille tyypeille!

Homo Garrulus kirjoitti...

Maalaiset sontaa levittämään pelloille. Pian kasvaa sitten uutta perunaa.

Homo Garrulus kirjoitti...

Rajattomuus on psykologian termi kun haluaa istuttaa kaikki ihmiset saman paradigman alle. Mutta kun ihmiset eivät elä lähtökohtaisesti samassa paradigmassa vaikka elämme samassa materialistisessa maailmassa.

Jos aiomme sulloa ihmiset rajoihin, niin minä muutan pian mieluummmin islamuskoisiin maihin sillä en ole kotonani tässä nykyisessä naisia sortavassa maailmassa. Naisilla tarkoitan silloin tätä mitä edustan: en ole päässyt normaalisti etenemään sillä a) näin miltä maailma näyttää ennen muita ja se pelotti ja säikäytti ja sillon piti kiusata tietty...ja b) kun näin rupesin olemaan sitä mieltä, että naisena en halua lisätä tuota sairasta rakennelmaa mitä ovat saaneet aikaan. Ja jos energinen ihminen on mukana sekava menee entistä sekavammaksi rahan takia. Raha pyrkii syventämään ja tiivistämään eikä avaamaan mitään.

Sen takia minä kaipaan kulttuuria joka kunnioittaa naisia (ja sitä ei taida olla missään) mutta on alueita, joiden kyky huomioida naisia on silti ihan erilaista kun täällä sadistisessa lännessä.

Pidä siis rajasi vain omina. Psykologia on mennyt mukaan vallan tornin rakennelmaan joten se on aina myös poliittinen tiede. Ikävä kyllä (lue Marko Hamilon toimittama kirja).

Vain realistinen ihminen voi jotain nähdä ja minä väitän, että olen juuri realistinen. Se, että joillakin on vaikeuksia ymmärtää johtuu siitä, että heidän rajat ja torninsa eivät kallistu kuten minulla vaan ovat minun mielestäni taas enemmän vinossa ja ahtaalla.
Mutta olkoon sekin subjektiivista.

Ironmistress kirjoitti...

Löytyipä täältä tällainenkin palsta.

Ruukinmatruuna ei edelleenkään ole Panu Höglund. Hän kyllä tuntee Panun hyvin, hyvin, HYVIN pitkän ajan takaa.

Yhtäläisyydet:

- Molemmat ovat lukeneet luonnontieteitä. Kieli on yhteinen.
- Molemmat ovat kiinnostuneita oudoista kielistä. Kiinnostuksen kohteet ovat yhteisiä.
- Molemmat pitävät sarjakuvista
- Molemmat ovat nörttejä
- Molemmilla on valtava tietovarasto ja valokuvamuisti
- Molemmat ovat kielellisesti lahjakkaita
- Kumpikaan ei tykkää natseista eikä kommareista.

Erot:

- Panu on mies, rautarouva on nainen.
- Panu on alunperin Varkaudesta, rautarouva länsirannikolta.
- Panun kotikieli on ruotsi, rautarouva on vain puolihurri.
- Panu on kihloissa, rautarouva naimisissa.
- Panu on akateemikko, rautarouva on töissä metalliteollisuudessa.
- Panu on vasemmistolainen, rautarouva oikeistolainen.
- Panu tykkää islamista, rautarouva pelkää sitä ihan tosissaan.
- Panu on kristitty, rautarouva agnostikko mahayanabuddhalainen
- Panu osaa slaavilaisia kieliä, rautarouva romaanisia.
- Panu vihaa feministejä, rautarouva vain inhoaa niitä.
- Panulla on humanistinen maailmankuva, rautarouvalla luonnontieteellinen.