5.4.2010

Tampereen klassillinen koulu säilytettävä!!!


Tampereen klassillinen lukio – satavuotias instituutio

Kuva: Hanna Vaittinen


Tampereen klassillinen lukio aloitti toimintansa vuonna 1901 Reaalilyseon rinnakkaisosastona. Koulu itsenäistyi Klassilliseksi lyseoksi 1903 ja oma koulurakennus valmistui 1907. Nykyään lukio toimii pääsääntöisesti matalassa 1968 valmistuneessa lisärakennuksessa. Koulumme sijainti aivan Tampereen keskustassa tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet toimia eri yhteistyötahojen kanssa.

Klassillisen lukion minäkuva

Tampereen klassillinen lukio painottaa laaja-alaisen yleissivistyksen merkitystä. Tästä syystä koulumme määrittää itsensä yleislukioksi, joka erityispainotusten sijaan keskittää voimavaransa yleissivistävien aineiden laajaan ja tasokkaaseen tarjontaa. Yleislukiona pyrimme tarjoamanaan opiskelijoille mahdollisimman hyvät valmiudet ylioppilastutkintoa ja sen jälkeisiä jatko-opintoja ajatellen. Samalla opiskelijalle varmistetaan riittävä tiedollinen taso toimia aktiivisena ja kriittisenä kansalaisena.

Kielten tarjonta on Klassillisessa lukiossa perinteisesti laaja. Erityisenä herkkuna tarjoamme mahdollisuuden opiskella latinan kieltä.

Kieliohjelma:
A1-kieli englanti, saksa ja venäjä
B1-kieli ruotsi
B2-kieli saksa, ranska ja latina
B3-kieli saksa, ranska, latina, venäjä, italia ja espanja (opetus yhteistyössä Tammerkosken lukion kanssa)

Lisäksi tarjoamme japanin kielen ja kulttuurin kursseja, kreikan kielen kurssin sekä historian ja yhteiskuntaopin kursseja saksan kielellä. Koulussamme on myös mahdollisuus ainoana Pirkanmaalla suorittaa saksan kielen kielidiplomi (Deutsches Sprachdiplom I&II), joka antaa oikeuden hakea korkeakouluopintoihin saksankielisiin maihin.

Laajat kansainväliset yhteydet ja niiden ylläpitäminen on eräs vahvuuksistamme. Koulullamme on ystävyyskoulut Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. Vuosittain kouluumme saapuvat vaihto-opiskelijat, ulkomaiset vierailijat ja apuopettajat antavat arvokkaan lisän koulumme toimintaan.

Sivu on pääosin kopioitu tavoitteenaan :

Säilyttäkää Tampereen klassillinen koulu

Tampereen kaupunki on päättänyt lakkauttaa vuonna 1901 perustetun Tampereen klassillisen koulun, jolla on arvokas, 110-vuotinen perinne. Klassillisen koulun lopettaminen tuhoaa merkittävän osan suomalaista ja tamperelaista koulukulttuuria ja historiaa.

Klassillinen koulu tarjoaa turvallisen ja innostavan oppimisympäristön tällä hetkellä 342 oppilaalle. Heistä yli puolet eli 185 on latinan opiskelijoita. Tämä on valtakunnallisesti ainutlaatuista.

Monessa perheessä Klassillisessa koulussa opiskelemisen perinne on jatkunut useamman sukupolven ajan ja sen jatkuminen koetaan erittäin tärkeäksi. Oppilaat ja huoltajat haluavat jatkaa tätä perinnettä – juuri Klassillisen koulun kauniissa kiinteistössä, jonka seiniltäkin voi lukea latinan ja kreikan tekstejä.

Tampereen klassillisesta koulusta ovat maailmalle ponnistaneet mm. sellaiset suurnimet kuin Yrjö Jylhä, Lauri Viita, Toivo Kärki, Rauno Lehtinen ja peruskoulun isä Reino Oittinen.

Klassillinen koulu on säilytettävä! Linkki adressiin!

Mistä kysymys: Miksi klassillinen lukio pärjää ylioppilaskirjoituksissa?

16.05. - 12:22 (Luotu: 15.05. - 19:57)

Tampereen klassillisen lukion abiturientit kirjoittivat viime vuonna Tampereen lukioiden oppilaista parhaiten, jos vertailulukuna pidetään koulun oppilaiden ylioppilaskokeesta saamien puoltoäänien keskiarvoa.

Puoltoääniä eli pisteitä tuli viime vuonna 30,9, tänä vuonna 32,3. Alin mahdollinen pistemäärä on 8, paras jopa yli 70.

Tampereen lyseon lukion puoltoäänien keskiarvo oli viime vuoden keväällä ja 29,2 ja Tampereen yhteiskoulun lukion 28,4

Miten Tampereen klassillinen lukio valmentaa abiturienttinsa, jotta he menestyvät, rehtori Kari Hanninen?

- Lukioomme hakeutuu motivoituneita ja lahjakkaita oppilaita, mutta se ei ratkaise kaikkea. Opetus on järjestetty niin, että opiskelijat ovat voineet suorittaa kaikki aineen kurssit ennen oppilaskokeisiin osallistumista. Meillä on käytössä vanha tenttiperinne. Koulunkäynti ei lopu penkkareihin vaan aineet käydään tenttimässä ennen kirjoituksia. Tämä jämäköittää lukulomaa.

- Meillä on tekemisen meininki. Olemme tutkineet, ettei koulussa vallitse kilpailuhenki vaan tehdään yhteistyötä.

Koulu on Tampereen paras, jos katsotaan korkeakoulusta opiskelupaikan saaneiden määrää. Tähtääkö lukion opetus tähän?

- Ei varsinaisesti, mutta menestyminen lukiossa avaa ovet jatko-opintoihin.

Tampereella on esimerkiksi urheilun ja ilmaisutaidon erikoislukiot. Painottaako klassillinen lukio jotain aluetta?

- Klassillinen lukio on yleislukio. Voimamme eivät hupene painotettaviin aineisiin. Tarjoamme kaikkea tasavertaisesti.

Miten koulu varmistaa, että hyvä taso säilyy?

- Oppilaat vaikuttavat kurssitarjontaan. Ylioppilastutkinnon reaalikokeen uudistus on muun muassa tuonut tarpeita opetukseen.

Liisa Heinänen

Aamulehti

Lyhytnäköistä koulupolitiikkaa Tampereella.

Latinan opiskelu ei tuota välitöntä hyötyä, mutta on koulun muun kielitarjonnan myötä ollut edesauttamassa sivistyksellisen koulutuksen ja ymmärryksen ylläpitämistä maassamme. Nyt on latinan kohtalo sinetöitymässä lyhytnäköisen markkinan kustannuksella.

Maamme kärkilukioihin kuuluva Tampereen klassillinen lukio on romuttumassa!!!

Sine litteris nulla vita est. Ilman sivistystä ei ole elämää.

Viisautta latinaksi

6 kommenttia:

Homo Garrulus kirjoitti...

Surullista on se, että tietyt voittavat jollain lailla kielipelissä eli ne, joiden urat ja ehkä monen sukupolven kautta saavutetut ns. viisaudet kuvitellaan oikeaksi viisaudeksi (ks. wordpress.com ja blogini) ja tämäntyyppinen tamperelainen, oikea ja avoin viisaus kuvitellaan hörhöilyksi. Kun ihanne on valmiissa pässinlihassa ja uskomattomissa matemaattisissa laskelmissa niin ei jää enää ajattelijoille tilaa maapallolle. Ovat niinqu perillä ja valmiiksi tietäviä ja se on omnipotenssi numero 1.

Mutta sano sinä se heille. Et onnistu koska heillähän on tietoa....


....tämä on se sadistisuus, jota on vaikea kuvitella ja miksi Muller sai Nobelinpalkintonsa kirjallisuudesta. Ei pääse enää sanomaan; nappasivat ei ainoastaan rahamme, paikkamme ja tapamme vaan nyt myös ajattelumme ja sen kautta kielemme.

Homo Garrulus kirjoitti...

Ovat päättänet, että sielu on sama kuin kivi.

Homo Garrulus kirjoitti...

Kunhan HE eikä kukaan muu - saa viimeisen sanan.

Homo Garrulus kirjoitti...

Ja he ottivat sanamme haltuun, rupesivat kaupallistamaan sanaa ja nyt ovat Paavit valmiita roskakoppaan.

Eivät enää tartte. Tänx papit - you have done yours now: nyt voitte mennä vaikka lomalle forever. Me (siis tämä saatanallinen porukka) otamme nyt rahan kautta myös maapallon ja ihmiset. Teitä ei enää tarvita.
Raha make the world go around, laulavat. Ja sen mukaan meni kaikki mistä itse olivat suu vaahdossa puhuneet: heti kun olivat saavuttaneet tietyn hallintatason aina vanhoista Egyptiläisistä alkaen niin ovat nyt valmiita kanssamme. Repivät mitä ehtivät, teettävät maapallosta ilmattoman puhumalla päinvastoin ja sen jälkeen se on sitä. Ilmaton. Kuollut.

Mutta tämä sakki on siihen mennessä rakentanut omat avaruuslaivat sillä siitä on koko ajan ollut kyse. Kävivät vain tankkaamassa maapallolla. Örk.

Homo Garrulus kirjoitti...

Papit ovat nyt sanattomia. Kaiken takana on huono pedagogiikka.

Enkä pääse puhumaan. Olen aina stepattu sivulle.

Homo Garrulus kirjoitti...

Pedagogy in rapsody - tai päinvastoin.

Swing it beibi - swing it up and down, antakaa rouva punatukka näyttää tietä - up we go and up we go two steps here and back and again -

- ja minulle syöttävät lisää viruksia (tässä on vähintäänkin suuri vastus, sen takia itse ongelmaa on pakko leventää ja nopeuttaa aika helvetin pian)

- blurp