3.3.2008

Valkoinen planeetta - La Planète Blanche (2006)

Tulipa katsottua canalilta mahtava luontodokumentti. Suosittelen.Ranskalais-kanadalainen dokumenttielokuva Valkoinen planeetta (La Planète Blanche, 2006 Ranska, Kanada) ei ole aiheeltaan juurikaan kantaaottavaa, gonzojournalismilla väritettyä tai ylipäätänsä mikään henkilökuvaus, silti se on monelle se tutuin dokumentin alalaji. Valkoinen planeetta on luontodokumentti, joka seuraa arktisen luonnon kiertokulkua vuoden mittaan. Kamera esittelee jääkarhujen, hylkeiden, napaketun kuin karibujen selviytymistä ja jatkuvaa taistelua elämästä. Jääkarhu pesueen ensiaskeleet jääkentällä kuin kymmentuhatpäisen karibulauman koskien ylitys ovat hetkiä, jotka sykähdyttävät ja paljastavat uusia asioita karun napaseudun näennäisestä elottomuudesta.

Kerronta on etäisen havainnoivaa eikä sen pääosaan ole haluttu tiettyä karhunpentua inhimilliseksi otukseksi. Pääosassa on pohjoinen, talvisin valkoinen ja lyhyenä kesänä elämää pursuava luonto sen eri asukkeineen.

Filmin loppumetreillä viitataan ilmastonmuutokseen ja sen seurauksiin. Tätä ei propagoida filmin edetessä. Jää katsojan ymmärrettäksi - mitä menetämme, kun muutos vyöryy päälle.

Ei kommentteja: