6.9.2009

Maalaisista

Mikä on tosi kade ihminen? No se on maalainen, jolla on muutama hehtaari mettää ja on tieosuuskunnan jäsen. Sillä on ehkä mönkijä, traktori ja sirkkeli. Se tietää, että joku semmonen laki kai on, että marjoja saa poimia niittenkin mailta. Ja sieniä. Kuitenkin se tulee samaan aikaan kuin sää mettään ja kertoo, missä sen rajat menee ja että saahan näitä rouskuja poimia, mutta olis niille omaakin käyttöö. Kun tietä parannetaan, se ottaa kauhtuneen karttansa esiin ja osottaa missä sen rajat menee, että on hyvä tulla kysyyn, jos meinaa jätemaata heijän mailtaan siirrellä.

Maalainen, jolla on vähän, muttei tarpeeks, on tosi kade ja vittumainen etenkin kaupunkilaiselle, joka "...on niin ollakseen, eikä ymmärrä, että täälläpäin on aina tehty tällä tapaa...". Kaupunkilaiset tulee ja on niin ollakseen, vaikka meidän maita nää on aina ollu, sukupolvia. Maalaiset on vittumaisia, vaikkei kaikki.

5 kommenttia:

Iines kirjoitti...

minut on maalainen kaksi kertaa häätänyt metsästä parina viime vuonna.

Toisen kerran muuan naapuri sanoi, että hän kyllä pitää huolen tämän metsän mustikoista. Ja toisen kerran muuan toinen maalainen sanoi, kun poimin kantarelleja maantien varresta, että sienet kuuluvat hänelle, koska hän on kylän vakioväestöä ja minä "joku kesäasukas".

Arjaanneli kirjoitti...

Siltikin saattaa jäädä muutama ja kaks marjaa sekä puoli vasullista sienilöitä tuonne mettiin mätänemään.
Oomme me kyllä kummallista sakkia.
Me kaupunkilaiset ja ne pöndet!

Anonyymi kirjoitti...

Jokamiehen oikeus alkaa 150m päästä pihapiiristä eli hieman epämääräinen matka mutta aika lähellä toisen taloa saa toisen mailta marjoja ja sieniä poimia.

Itse asun voisko sanoa haja-asutusalueella, oma tontti nyt ei oe hehtaariakaan mutta siihenkin on tupattu vaikka tuo laki 150m etäisyydestä ei täyty.

Muutin tänne "maalle" -95 vuonna ja aika pian selvisi millä konstilla täällä pärjää. Täällä saa tehdä melkein mitä vaan KUNHAN KYSYY SIIHEN LUVAN! Tai vie maat omistamalle isännälle pullon viinaa.

Tämän kaltaisella toiminnalla täällä pärjää. Vaikka jokamiehen oikeus antaa siihen luvan, kysyin ennen yhdeltä naapuriltani luvan saanko kuvata luontokuvia hänen maillaan. Vastaus oli tottakai saat.

Kyse on siitä, että kapungissa ollaan totuttu kohtaamaan ventovieraita ihmisiä, täällä "maalla" taas ei. Täällä halutaan tuntea ihmiset jotka nähdään. Ehkä tuntuu kaupunkilaiselta hassulta mutta näin se menee.

Tähän on vaikuttanut aika paljon se, että jokamiehen oikeutta on käytetty väärin, on laitettu teltta pystyyn ja sytytetty nuotioita ilman maaomistajan lupaa.
Marjoja ja sieniä on poimittu aivan maat omistavien henkilöiden talojen nurkilta jne.

Jokamiehen oikeus ei ole itsestään selvyys. Jos itse omistaisin enemmän maata kuin tämän pienen tilkun, en katsoisi hyvällä jos pihapiirini lähellä hilluisi jatkuvasti tuntematonta porukkaa ilman lupaani.

Ajatelkaa asiaa hieman tältäkin kantilta. Enkä ole kepulainen vaikka näin kirjoitan. Olen nykyään sekoitus maalaista ja kaupunkilaista. Maassa maan tavalla on vanha sanonta. Kaupungissa ja maalla kun pelataan eri säännnöillä.

Pekka

peeÄR - mies kirjoitti...

'Anonyymi Pekka' kirjoitti "Kyse on siitä, että kapungissa ollaan totuttu kohtaamaan ventovieraita ihmisiä, täällä "maalla" taas ei. Täällä halutaan tuntea ihmiset jotka nähdään. Ehkä tuntuu kaupunkilaiselta hassulta mutta näin se menee."

Tuossa lienee paljon totuutta, mutta ongelmaksi asian tekee se, että tuntemaan näitä maalaisia ei juuri pääse, ei paljon kylään kutsuta ja kun vakiasukkaat muodostavat selän takana pahaa
jauhavia 'böndeyhteisöjä', ei uudisasukkaalla, joka jo tunnetaan tosi vittumaisena porvarina/demarina, ole juuri piireihin pääsyä. Kyläkaupassa kyllä hymyillään kauniisti alkukesästä, kun kassa kilisee, mutta tekomaireeta on hymy pohjaltaan.

Ja kuinkahan Pekka on niitten naapureittesi todellinen hyväntahtoisuus ollut vuosien mittaan - ei viinapullo aina auta;)

Anonyymi kirjoitti...

Jos Pena viittaat siihen mun munapää naapuriin niin se teki juuri sitä mitä ei saa tehdä. Teki ilman lupaa muiden ja myös minun tontilla. Onneksi mielenvikainen herra otti ja muutti jo viime vuoden kesällä pois ja naapuriksi tuli normaali perhe.

Tämän perheen isännän kanssa ollaan sovittu, että neuvotellaan reilusti jokaisesta asiasta tai mahdollisesta ongelmasta joita esiin tulee. Itse kysyin luvan saada käyttää hänen peltoaan leikkisessäni siinä RC-lennokeilla, luvan tähän sain vaikka lennätyspaikkani ei ulottunut hänen 150m päähän pihapiiristä.

Vastaavasti uusi naapuri halusi parantaa tonttini poikki kulkevaa rasitetietä. Kysyi samalla voisiko hän hieman leventää em. tietä yli sen 5m mitä karttaan on merkitty. Ei minulla ollut mitään sitä vastaan ja annoin siihen luvan.

Moniko muuten tietää, että karttaan merkittyyn leveyteen sisältyy myös tien ojat. Eli tonttini läpi karttaan merkityn 5m tien leveys on viisi metriä OJINEEN.

Ja kyllä sitä Pena täytyy naapurilta lupa pyytää jos meinaat sinne jätemaata viedä. Moni ei tiedä sitäkään, että toisen metsästä saa poimia marjoja ja sieniä mutta esim. kasvien siemeniä ei ilman maanomistajan lupaa saa tehdä.

Lopuksi, en minä Pena tarkoita, että maalla asuminen mitään paratiisissa oloa on. Omat ristiriitansa tälläkin on ja aina joku hankala mahtuu joukkoon, kuten em. entinen naapurini.

Mutta pelisäännöt ainakin täälläpäin on näissä kahdessa kirjoituksessani kuvaavani kaltaiset.

T: Pekka