21.10.2009

Omistettu nimimerkille Leena LumiEi paha ole "Tuhma Hauvakaan".

6 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Kiitos vain PeeÄrrälle! Nyt minä ensimmäisen kerran kuulin ja näin Nurmiota, ellei Groovella ole sitten häntä soitettu, sillä radio autoa ajaessa auki.

Tässä oli panostettu sanoitukseen, jossa totuutta ja melankoliaa, rouvan etsintää ja kyyneleitä..., mutta uskoa ei oltu menetetty ja pieni huumroi karehti jossakin...

Etsikö hän rouvaa, joka 'kirjoittaa' hänen kyyneleensä...täytyy varmaan kuunnella uudestaan.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Kurja matkamies maan on ikiklassikko, joka löytyy Hande Nurmion eka LP:ltä Kohdusta hautaan vuodelta 1979.

Nurmion uusi, erinomaisen katu-uskottava bändi, esiintyy paraikaa dumarin 30-vuotisjuhlakiertueella: Tuomari Nurmio & Hunajaluut: 30 vuotta valoa kansalle. - - Mitä nyt selkävaivan takia on äijä joutunut perumaan neljä keikkaa.

Mutta tästä, valitettavasti vajaaksi jäävästä näytteestä, saamme tuta jo aikamoisen palan sitä, minkälainen soittoryhmä Nurmiolla nyt on kiertueellaan.

Nurmion luottomies, eräs Suomen persoonallisimpia kapulanpaukuttajia, tohtori Hillilä rummuissa ja Tuomarin uudempi soittotuttavuus Honey B & T-Bones-pariskunta Esa Kuloniemi-Aija Puurtinen kitarassa ja bassossa tietää sitä, ettei näitä biisejä ole koskaan soitettu näin rootsisti.

Ainakin minun arvoasteikkoni loppui jo ensimmäisen minuutin jälkeen. Näyttääpä myös Tuomari myhäilevän muikeasti siihen malliin, että paremmin kuin hyvin tää homma toimii nyt.

*
oi jos mä kurja matkamies maan lopulla matkaa nähdä sun saan
oi jos mä kerran löytäisin rouvan
oikean

sinua kaipaa sydämeni
sun puolees huutaa mun henkeni
on yksin tästä sen ikävästä
kyyneleeni

muut kaikki hylkää, vaan sinä et
autuuden särkyneet sydämet
sinulta saavat, sä luet haavat
ja kyynelet

ai jumalauta, mä toivon vaan vaikk' ei ois toivoa ollenkaan
sinua odotan, sinua haluan
niin, niin, niin

Rauno Rasanen kirjoitti...

Lisäys edelliseen:

...
'Aija Puurtisen taustalaulu tuki Nurmion vuosien käheyttämää ja madaltamaa ääntä upeasti. Paikoin kuulosti jopa vaikuttavasti siltä, että basisti-kosketinsoittaja oli opetellut imitoimaan Tuomarin varhaisilta levytyksiltä tuttua värisevää falsettia.

Tyylitajuinen blueskitaristi Esa Kuloniemi puolestaan kulutti slideputkea ahkerasti mutta biisien palveluksessa. Esiintyjinä Hunajaluut jättäytyivät juhlakalun statisteiksi. Isolla lavalla olisi mahtunut liikehtimään näyttävämminkin.

...
Setti päättyi siihen mistä Tuomari Nurmion ura alkoi, Valo yössä -hittiin, ja sitten liikuttuneen oloinen Nurmio sai vastaanottaa jaloilleen nousseen yleisön huumaavat aplodit.

Raivoisat suosionosoitukset vetivät yhtyeen takaisin soittamaan yhden oksat pois -tyyppisen encoren. Pelkästään singlenä julkaistu Dumari on hirtehishumoristinen, innostunut ja kunniottava tribuutti rap-musiikille.

Kukaan muu hip-hop-kulttuurin ulkopuolelta tuleva artisti ei ole vielä onnistunut esittämään Dumarin kaltaista kappaletta saattamatta itseään naurunalaiseksi, mutta tämä mustiin pukeutunut, aavemainen hahmo ruttuisessa lierihatussaan pystyi siihen helposti. Dumari oli yksi illan intensiivisimmistä vedoista.

Tuomari tuli ja tappoi, ja me nautimme siitä.'

Sitaatit linkistä:

http://www.sue.fi/livearviot/tuomari-nurmio--hunajaluut-30-vuotta-valoa-kansalle

Rauno Rasanen kirjoitti...

Eikö Leena Lumi tiedä, että kyseessä on alunperin virsi numero 631 - ainakin vanhassa virsikirjassa? - - Hautajaisvirsi.

Virsi 631b

E. A. Hagfors 1874

1.
Oi Herra, jos mä matkamies maan
lopulla matkaa nähdä sun saan!
Oi, jos mä kerran
näkisin Herran
kunniassaan!

2.
Sinua kaipaa sydämeni,
sun puolees huutaa mun henkeni.
On yksin tästä
sen ikävästä
kyyneleni.

3.
Muut kaikki hylkää, vaan sinä et.
Autuuden särkyneet sydämet
sinulta saavat,
sä luet haavat
ja kyynelet.

4.
Mua auta, Herra, mä toivon vaan,
vaikkei ois toivoa ollenkaan.
En päästä sua,
ennen kuin mua
käyt siunaamaan.

5.
Oi Herra, suothan sä minulle
sun armos voimaksi matkalle.
Anteeksi anna,
mua nosta, kanna,
vie perille!

6.
Oi saanhan joukkoon autuaitten
kanss' ystäväini ja omaisten
mä päästä kerran
luo armon Herran.
Oi saanhan sen!

Wilhelmi Malmivaara 1903. Virsikirjaan 1938.

*
http://74.125.77.132/search?q=cache:yY6t4y3RkcEJ:www.evl.fi/kkh/to/kjmk/virsikirja1986/621-632.doc+kurja+matkamies+maan+virsi+numero+622&cd=4&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

peeÄR - mies kirjoitti...

Kiitos Rauno täsmennyksistä, ehdin koneelle vasta 'normaaliajan' alettua.

Fiilarit olivat kuin lainauksessasi. Tampere-talossa ei arvostelujen mukaan ole vastaavaa 'kevyen musiikin' konserttia koettu.

Aija Puurtinen on myös ehtinyt väitellä tohtoriksi musiikkitieteen puolelta(?) - että löytyy näitä akateemisia jo lähempääkin kuin Queenista.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Joo. Aija Puurtisesta tulee musiikin tohtori, ellei ole jo väitellyt. Wikipedia nmittäin infoaa vielä musiikin maisterista. - - Videolinkistä voi kuulla Aijan omin sanoin, missä mennnään:

http://www.youtube.com/watch?v=oKwVvGDet7U

Puurtisen aviomies, yksi Suomen suurimpia henkisiä blues-mesenaatteja, kitaristi Esa Kuloniemi, on radion pitkäaikainen blues-musiikkitoimittaja, joka avustaa myös eräitä musiikkilehtiä ja on suomentanut seitsemän blues- ja rock-maailman suuren vaikuttajan elämäkerrat sekä kirjoittanut myös oman yhtyeensä historiikin: Go-go shoes: Honey B and the T-Bonesin tarina 1982-2002.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Esa_Kuloniemi