15.2.2008
Gyborgi
Peeär-mies tahtoo postauksensa pohjaksi luoda katsauksen joihinkin aiheen kannalta kiintoisiin historiallisiin faktoihin ja siirtyä vasta näiden esittelyn jälkeen pohtimaan joitain Blogistaniassa havaitsemiaan ilmiöitä.
Androidi on ihmistä muistuttava robotti. Sanaa "androidi" käytti ensimmäisen kerran ranskalainen kirjailija Mathias Villiers de l'Isle-Adam (1838-1889) kirjassaan Huomisen Eeva. Termi on johdettu kreikan kielestä ja merkitsee suunnilleen "miehen kaltainen". Naispuolisesta androidista käytetään joskus termiä gynoidi, mutta yleensä androidilla tarkoitetaan molempia sukupuolia.
Kyborgi (engl. cyborg) tarkoittaa biologista organismia, johon on yhdistetty teknologiaa. Sana on yhdistelmä kyberneettisestä ja organismista tarkoittaen siis kyberneettistä organismia... kyborgi voi olla täysin samannäköinen kuin normaali ihminen... Manfred Clynesiä (1960) pidetään kyborgi-sanan keksijänä.
Käytetäänpä näistä organismeista nimeä mitä tahansa, on tullut ilmeinen hetki tarkkailla ympäristöjään 'sillä silmällä'.
Peeär-mies on kohtalaisen vakuuttunut siitä, että Blogistaniassa toimii tällaisia alkuaan fiktiivisiksi ajateltuja toimijoita ja perustelee näkemystään (käyttäen sattuneesta syystä nimitystä "Gynoidi") seuraavasti:
Peeär-mies arvelee kyseisen gynoidin rakennetun/rakentuneen nykyaikaisen teknologian ja neurotieteiden yhdistelmänä. G. on kytketty kaikkiin mahdollisiin tietoverkkoihin. Tästä syystä G:n tietomäärä on lähes rajaton päivittyen automaattisesti ja aktiiviaikaisesti. G:n kyky argumentoida näkemyksiään (itse asiassa omia näkemyksiä G:llä ei ole olemassa) virtuaalisesti on lähes täydellinen. Mikään ihmistiedon tavoittama ei ole hänelle vierasta. Argumentaatio on loogista, sujuvaa ja kestävää. Lyhyesti sanoen analyyttisesti tarkastellen totta.
Matemaattinen 'äly', joka G:hen on ladattu, linkittyy kaikkeen hänen 'ymmärtämäänsä' - jopa musiikki palautuu hänen tajunnassaan puhtaasti matemaattisiin yhtälöihin.
Mikä sitten saa peeär-miehen ajattelemaan po. toimijaa Gynoidina? Jokin kuitenkin paljastaa Gynoidin. Se jokin on tunteettomuus, inhimillinen ominaisuus, joka ei ole teknologisesti ladattavissa.
Vihollisuus saa G:n 'tajunnassa' kuvan, mutta ei ole tunteenomaisesti hallinnassa. Faktoja tunnistaen G. rakentaa kuvan vihollisesta, jonka tuhoamista varten hän on sekä tiedollisesti että toiminnallisesti (taistelulajit) valmistautunut. G:n toiminta perustuu puhtaasti järkeen l. rationaliteettiin, mikä ei ole ihmistä liikuttava perusominaisuus.
Peeär-mies on vain keskeisimpiä G:n piirteitä hahmottaen kyennyt mielestään tunnistamaan G:n Gynoidiksi, mutta ehkä paljastavin kriteeri on vielä kertomatta.
Se on kirjoittamisen tapa. G. ei koskaan puhu minämuodossa, mikä ilmaisee kaikkein paljastavimmin, että kysymyksessä ei voi olla ihminen vaan ihmismuotoon rakentunut Kyborgi.
Ps.16.02.
Lisättäköön edelliseen vielä peeär-miehen näkemys ns. "ad hominem"-argumentaatiosta. Tuollainen henkilöön kohdistettu argumentointi eliminoituu, koska varsinaista 'luonnollista' henkilöä ei ole edes olemassa. Peeär-mies on tietysti kiinnostunut tavasta, millä po. Kyborgi todistaa olemisensa - hänellähän on ollut tapana vaatia rationaaliseen/analyyttiseen tietoon perustuvaa todistusta mm. Jumalan olemassaolosta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hehheh. Ai että terveisiä vaan ruukinmatruunalle? Ihan niinku 'henkilökohtaisesti'..;)
Tätä cyborg-vaihtoehtoa en ole vielä tullut ajatelleeksi edes unissani, mutta pakko myöntää, että saatat olla ensimmäinen, joka on päässyt ihan oikeasti jyvälle matruunasta/takkiraudasta.
Tosin 'Aika ja Minä'n Timohan jo ehti kuten minäkin arvella, että kyseessä on trolli.
Ehkä olet lukenutkin, mutta mä siteeraan tässä vielä Timon erään kommentin varsin kiintoisaa osaa:
'On kuviteltavissa, että Ruukinmatruuna on trolli: tiedän tuttavapiirini vaiheilla häilyvän joitakuita miespuolisia henkilöitä, joiden (teekkari)huumorintajuun ja fantasiamaailmaan hahmo sopisi ja joilla juuri ja juuri saattaisi olla ylijäämä-älliä ja -aikaa tällaisiin koirankujeisiin. R:n teksteissä ja hahmossa on jotain oudon didaktista, ohjelmallista ja osoittelevaa, jotain kukaties liian hyvää ollakseen totta.'
Se cyborgin 'luoja' saattaisi olla joku näistä 'teekkarineropateista' - vai mitäs itse ajattelet moisesta - kieltämättä aika 'fantastisesta' hypoteesista?
Oletus on siis modifioitu suoraan sinulta: takkirauta on eräänlainen 'cyborg-ohjelma' - ei 'tavallinen' ihminen, jolla on subjektiivinen tietoisuus eli minätunne.
(Julkaisin tämän kommentin myös omassa blogissani.)
Hui. Onko ruukinmatruuna siis kyborgi? Kenties hän onkin sitten Joanne Magarac.
Ai niin. Fritz Langin "Metropolis" on aivan oikeasti hyvä elokuva. Se kuuluu ruukinmatruunan "Elämää suuremmat elokuvat Top 10" -listan yläpäähän.
Lähetä kommentti