22.2.2008

SÄTEILYÄ!!!


LANKALINJAT TERVEYSSYISTÄ SÄILYTETTÄVÄ

Maaseudun Tulevaisuudessa on toistuvasti uutisoitu langattomien verkkojen tarjoamista palveluista. Lukijat saattavat uskoa, että lankapuhelimen voi nyt turvallisesti korvata kännykällä. Olisi etenkin lasten edun mukaista pohtia myös terveysvaikutuksia.

Kännykkäteknologia ei ole riskitöntä: kansainväliset uutistoimistot välittävät kaiken aikaa uutta tietoa langattoman teknologian terveyshaitoista. Muun muassa ruotsalainen Bengt Arnezt on osoittanut kännykän käytön heikentävän unen laatua aiheuttamalla stressireaktion aivoissa. Monissa epidemiologisissa tutkimuksissa on myös selvinnyt yhteys aivokasvaimiin yli 10 vuotta puhelinta käyttäneillä. Syöpätutkimuksista löytyy tietoa. Lasten osalta riski on aikuisia suurempi, koska immuniteetti on vielä kehittymätön, elinikäinen altistuminen on pidempi kuin aikuisilla. Lapset ovat tunnetusti herkempiä UV-säteilylle, kemikaaleille ja raskasmetalleille. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö myös kännykkäsäteilyllä olisi erityisiä vaikutuksia lapsiin.

Suomen hallitus tuntuu väheksyvän terveysvaikutustutkimuksia, sillä lankalinjoja karsitaan meillä etenkin maaseudulla. Kun operaattoreiden sallitaan näin menetellä, lapset jäävät pitkälti kännykkäteknologian varaan. Vastikään kuitenkin myös Ranskan lääkärijärjestö kehotti lapsia käyttämään pääsääntöisesti lankapuhelinta, ja kännykkää niin vähän kuin mahdollista. Saksa on jo antanut hallitustasolla suosituksen lankapuhelinten käytöstä pitkissä puheluissa sekä lankayhteyksien säilyttämistä internet-käytössä.

Kun lankapuhelinyhteyksiä karsitaan, seurauksena lisääntyy matkapuhelinantennien määrä. ”Antennisäteily on vähäistä”, argumentoivat viranomaisemme. Englannissa matkapuhelinantennien läheisyydessä tehdyt syöpähavainnot ovat kuitenkin johtaneet antennien purkuun. Ison-Britannian säteilyviranomainen Sir William Stewart muistuttaakin, ettei antennien säteilyä pitäisi koskaan suunnata sellaisia kiinteistöjä kohti, joissa oleskelee lapsia. Syöpäryppäitä on alueilla, missä tukiasemien säteily on voimakkainta. Vastaavaa on ilmennyt Israelissa, Espanjassa, Saksassa ja Ranskassa. Kummallista, että Suomessa asennetaan antenneja jopa koulujen ja päiväkotien viereen ja katoille. Keskustelua aiheesta vältellään.

Euroopan ympäristövirasto EEA antoi syksyllä kehotuksen noudattaa varovaisuutta langattoman teknologian käyttöönotossa perustuen laajaan aineistoon. Suomenkin olisi nyt hyvä arvioida uudelleen, kenen hyväksi ja mihin suuntaan yhteiskuntaamme kehitämme.

Lääkkeiden markkinoille pääsy vaatii pitkäaikaiset tutkimukset myös haitoista.
Jos vastaavia haittoja, joita kännykän osalta tänä päivänä jo tiedetään syntyvän havaitaan lääkkeiden osalta, tuotteet vedetään pois markkinoilta.


Osmo Hänninen
Fysiologian emeritusprofessori

Seppo Kinnunen
Työterveyshuollon erikoislääkäri

Ei kommentteja: