18.2.2008

KUUBA ON KUUBA


Kuuban tasavalta sijaitsee samannimisellä saarella keskellä Karibianmerta. Kuuba on Karibian suurin saari, 1200 km pitkä ja 32–145 km leveä ja kuuluu Isojen Antillien saariryhmään. Kuuba rajoittuu lännessä Meksikonlahteen ja Jukataninsalmeen, pohjoisessa Floridansalmeen ja Bahamasaariin, idässä Windwardin väylään ja etelässä Karibianmereen.
Lähimmät naapurit ovat lännessä Jukatanin niemimaa (Meksiko), pohjoisessa Florida (USA) ja Bahamasaaret, idässä Haiti sekä etelässä Jamaika ja Caymansaaret (Yhdistynyt kuningaskunta). Pääosa, noin kolme neljäsosaa Kuubasta on loivasti kumpuilevaa tasankomaata.
Maassa on myös vuoristoja, joista suurin on Orienten maakunnassa sijaitseva Sierra Maestra, jonka korkein huippu on Pico Real del Turquino (2 005 m). Saaren itäosissa sijaitsevat pienemmät Nipen ja Cristalin vuoristot. Kuuban keskiosassa sijaitseva Las Villas on keskimäärin 1100 m korkea.
Maan länsipäässä, Pinar del Ríon maakunnassa sijaitsevat Sierra de los Órganosin ja Sierra del Rosarion kumpuilevat alueet. Ilmasto on trooppinen, mutta sitä viilentävät monet tuulet. Sadekausi kestää toukokuusta lokakuuhun. Maan suurin kaupunki on pääkaupunki Havanna. Muita tärkeitä kaupunkeja ovat Santiago de Cuba ja Camagüey.

Ei kommentteja: