11.9.2008

Saat miehen kyyneliin

What a wonderful world1 kommentti:

Homo Garrulus kirjoitti...

Puu ja metsä on se, mistä olemme saaneet rahaa tuoteidealla. Tuoteidea poikkeaa service-ideasta siinä, että sen tuottaminen ja energianhinta on per item ihan muuta kuin servicen. Kun palvelua myy pitää laskea ihmisenergia ja siihen tulee elinkustannukset, tonttihinnat, jakelu- ja logistiikkakulut jne ihan toisella tavalla kun siinä, että kauppa maksaa osittain siitä, että joku on tehnyt tuotteita jossain. Ennen oli niin, että kauppa saneli mutta kun maa on suomen kaltainen ei etupainotteinen sitä on helppo niistää löysistä tuomalla toisenlaisia kiertokulkuja peliin.
Pitää siis laskea systeemisesti sekä tuote- että palvelusektorien kanaatavuudet sillä Suomella ei ole varaa rakentaa infraa ja parantaa sitä (miten vesijohtojen laita oikein on, koulujen, sähkön, kaapeleiden jne ja miten se on 20 vuoden päästä) ellei fyrkkaa tule suhteessa yli tarpeen. Nythän ylijäämä pakkautuu jonnekin ja kansa jakaantuu kahtia; rikkaat sijoittavat ulkomaille rahan takia ja köyhät riutuvat kateellisena ja yrittävät saada jotain ruokaa, jossa vielä on ravintoarvoa.

Pian koko kansa katsoo toisiaan: sitten mietitään kannattiko tuo paperiliiton lakko tuossa muutama vuosi sitten? Miksi jätkät eivät voineet piirtää skenariota paremmin, ennekuin diilit karkasivat Suomesta pois? Miksi ei voitu käydä oikea keskustelu vaan piti olla niin isottelijoita kun silloin ei ollut kyse kuin jouluaatosta. Pian koko maan kannattavuus on näitten jääräpäisyydessä. Miettikää hyvä porukka ensin, päätökset sitten.

Mutta tyhmä kansa saa tyhmät edunvalvojat. Fiksut istuvat kotona koska eivät sido kengännauhoja yhtä nätisti kun mammanpojat ja muut iloiset mediapellet.