26.10.2008

Vaalit


Tulipa täytettyä kansalaisvelvollisuus. Äänestämässä eka kertaa synnyinkaupungissa Tampereella. Puoliso oli kirjottanut numeron punasella tussilla AAneloselle. On melko paljon numeroita isommassa kaupungissa, että on pelattava varman päälle.

Että mitä sitten päälle, ettei heti puolue paljastus - vaalisalaisuus nääs. Vanha toppatakki ja sateenkaaren värinen sateenvarjo ja pipa syvälle päähän. Vähän hämyä!


Matkaa vaalipaikalle on vaan kilometrin verta, mutta kun polvi on paska, niin asennetta päälle.


Vaalipaikalla on mukava mulkata vähän kummosta porukkaa on liikkeellä. Porvarit erottaa tummasta perperistä ja kaikennäkösestä Leijonaprenikasta rintopiälessä, muijilla sulkahattu päässä ja makeuppia ettei rypyt näy nii ja helvetillinen tuaksu vaalihuaneessa. Puheet on niin kirjakiälisiä. Tunsin muutamia naapuritalojen porvareita - Volvoilla tultiin vajaan kilometrin matka, ettei mee vesi kenkään.


Vasurit on ainaki ennen erottanu siitä, että tullaan isommalla porukalla ja onnikalla, puhutaan paljon ja kovaa ja jämptiä asiaa. Kakarat jätetään vaalipaikan ulkopuolelle, mutta mukana on oltava, että aikuisena tiätävät.


Joskus Kortesjärvellä muistan, että melkeen kaikki ajo traktorilla pihaan - että ei jääny paljon arvattavaa pualuekannasta. Ny noista entisistä maalaisliittolaisista ei oikeen saa selvää, pitää yrittää kuunnella vaan hyräilläänkö "Mä maalaispoika oon".


Ruattalaisia ei Tampereella juuri oo aineskaan tällä vaalialueella. Ne ny tuntis heti kiälestä.

Vihreet on kans tyyppiporukkaa: on pyäreerillistä kasvissyöjää ja yleensä ne on nuarempaa porukkaa, kakarat mukana ja pyärillä tullaan - kakarat iskän perässä semmosissa pyäräkärryissä, kaikilla on kotimaiset vaellussaappaat, kun on märkä keli.


"Velton" porukat on kans melko sekalaista porukkaa. Joillakin joku peace-nappi kauluksessa ja semmonen rennompi asenne. Niinkö Veltto ny enää joku riitikko ois - vanha piaru ja eduskunnan kuluttama.


Loput onki suurinpiirtein remareita, pikkuporukoissa tullaan kimppakyydeissä Nissaneilla tuulipuvut päällä.


Komunisteja ei näy nykyään juur ollenkaan, melkein ne on kristikat ottanu niitten paikan - on niin nöyrän näköstä porukkaa - ne on porvareitten kans siä rahankeräyslaatikolla eniten - vaan eri syistä. Tottumus on toinen luanne.


Että kun on tilanne anylyseerattu, nii rohkeesti sisään. Mulkoilen vähän nurkkia, jos sattus joku tuttu, ettei ihan päikseen...


Ovella oli joku varavaltuutettu ohjaamassa ihmisiä. Sano, että tässä olis sit ensimmäisen valinnan paikka. Kysyn, että onks tässä joku jako vasemmiston ja porvarin välillä, mihin tää: että ei kun pitäs sanoo miltä alueelta on, on sitte helpompi löytää nimi. Oon kai vähän arveluttavan näkönen, kun se sano, että millä kadulla mää asun. Pikkusen epäröin - vaalisalaisuus! Mutta sanoin sit ja pääsin sisään huaneeseen. Ei jonoo, että kävelen heti likkojen tykö ja kaivan paperit esiin. Päällimmäisenä on se puolison tussaama AAnelonen, visa, s-kortti ja mitä ny taskuista löytyy. Likat poimii tarpeellisimmat ja käskee koppiin. Katton seiniä, ja aattelen, että paljon on porukkaa vanhusten ja nuarten asialla.


Se AAnelonen oli annettu takasin ja kirjotan sitten numeron. Oli puoliso sanonu, että et sitte paa mitään omaa kommenttia, pelkkä numero siihen rinkulaan - tätä oli harjoteltu kotona muutamaan kertaan - silti vähän tekis miäli...


Sittei muuta kun sen äijän tykö, jolla on leimasin - ei tartte näyttää numeroo kuulemma, kun siinä vähän kikkailin sen pahvin kans - kerran vedin alta poiskin. Kiitän ja pahottelen vahinkoo ja meen aulaan. Siä kysyn siltä miäheltä, joka oli osasto vastaava, että missäs sitä varavaltuutettua äänestetään. Se ei muka muistanu, mitä oli puhunu. Piti muistuttaa, että sanoit tässä olevan eka valinta. Mää olin kuulema käsittäny väärin.


Meen sit sateenkaarisontsikkani kans ulospäin, niin sit on viä se rahalaatikko. Tähän oli kotona varauduttu. Otan oikeesta taskusta 50 senttiä pikkurahoina, vähän helistelen ja katton ympärilleni, että onko porvaria likellä. Sit tiputtelen vähä salassakolikot looraan enkä vilkasekaan ympärilleni.


Sit vaan pää pystyssä sateeseen, niinkö pikkusen ylimiälisenä, kun jotkut vasta parkkeeraa Volvojaan.
Velvollisuus on hoidettu taas kerran.
Jälkikommentti: On se varmana parempi, että käydään itte äänestämässä ihan paikalla. Siinon se vaara, että jos aletaan kompuuttoreilla äänestään, niin nää porvarin insenjöörikakarat osaa hakeerata varmana tuloksen porvarille eduks ja se olis melkein Ameriikkaa semmonen - että painakaa miäleenne.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno juttu. Niin tosi ja aito..

Rauno Rasanen kirjoitti...

Hehheh! Olipa helkkarin mainio juttu. Mä nauroin. Kiitos.

*
Mut oli päässy porvari silti salaa ja vääryyrellä ennakkoääniä sortteeraamaan miäleisekseen - teknokraatit perkele!