6.3.2009

Tulevaisuusvaliokunta!

Koulutamme lapsia niihin hommiin, joita ei enää 2010-luvulla ole edes olemassa! Onkohan kaikki ajateltu aivan loppuun?

4 kommenttia:

Mika kirjoitti...

PeeÄr: "Onkohan kaikki ajateltu aivan loppuun?"

Ei ole. Väestönkasvun ja ihmisten + informaation liikkuvuuden sietämätöntä yhtälöä ihmiset eivät usein muista - ajatellaan vain menneitä hitaita aikoja. Kuten eläkeikämetelissä. Silloin kun kaavaillulla lailla alkaa olla merkitystä, mihinkään eläkkeisiin ei luultavasti ole varaa edes satavuotiailla. Eletään muslimienemmistöisessä valtiossa, ja kaikkea. Jos eletään ;)

peeÄR - mies kirjoitti...

Olen kyllä sitä mieltä, että teknisen kehityksen ollessa eksponentiaalista, myös työt tulevat muuttumaan niin paljon, ettei nykyisen suuruisen kansantuotteen tuottamiseen enää tarvita niin suurta populaatiota (työläis-) kuin uhkakuviin on maalailtu. Se, tehdäänkö työt tekniikalla, jota emme vielä edes tunne Kiinassa, onkin taas toinen ja markkinajuttu.

50-luvulta lähtien on työväenluokka (perinteinen) jatkuvasti vähentynyt mm. teknisen kehityksen takia, miksi näin ei voisi tapahtua vastaisuudessakin. Traktori vastaa viittä miestä, ja se mitä ei ole vielä keksitty 50 miestä - ja kansantuote br. senkun kasvaa, jos kasvaa - eri juttu on, jos Norjasta tulee porukat ja pitää opetella turskan syönti;)

Mika kirjoitti...

Tekniikan kehitykseen luottaminen taitaa olla sama kuin ikiliikkujan keksiminen - mikäli ei oleteta kehityksen kuilun syvenevän. Tekniikka on tehnyt teollisuumaiden työstä tuottavaa. Traktori ei kuitenkaan saa palkkaa tai maksa veroja. Kun afrikkalainen saa omine traktoreineen työt tehtyä yhtä rivakasti, suomalaisten on ponnisteltava huomattavasti aiempaa enemmän kansantuotteen ylläpitämiseksi. Niitä ponnistelijoita näyttää olevan kovin vähän...

peeÄR - mies kirjoitti...

Jos et luota tekniikan kehittymiseen, niin mitä nää teekkarit sitten nuhjaavat? Käytetään ilmaisua teknologinen muutos, jos edellinen ei kelpaa. Tarkoitan sitä, että teknologinen muutos pitää sisällään myös vaikutukset yhteiskuntaan ja mm. siihen, mitä tällä hetkellä työksi kutsutaan.

Jo nyt informaatioteknologia, kuten tiedät, on mahdollistanut globaalin 'on-linen'. Opiskelu - kuten tiedät - on mahdollista (ja toteutettu) yliopistoissa ja 'valmistavassakin' koulutuksessa etäopetuksena.

Luontoihmisenä olet varmaan nähnyt nykyaikaisen monitoimikoneen runnomassa metsää 'vihreäksi kullaksi'. Tuollainen yhden miehen teknologian tuotos edellytti ennen syntymääsi useita miehiä (työntekijöitä) eikä saavuttanut koskaan sitä 'tehokkuutta', mitä nykyinen monitoimikone. Jos traktori ei saa palkkaa, niin 'traktorin' tuotos on sen sijaan palkanarvoista, ja siis samassa asemassa kuin nykyinen palkkatyö, siis verotettavaa - päätös on poliittinen.

Se, miten kolmannen maailman olot kehittyvät, ei liity mitenkään Suomen eläkeikäuudistukseen eikä maahanmuuttopolitiikkaan.

Olisihan se todella oikein X-sukupolvea kohtaan, että kaivettaisiin appiukkoni kaltaiset 88-vuotiaat vanhainkodeista tuottavaan työhön, jos suinkin kykenevät - sopeutetaan? Nehän ovat juuri kaiken pahan alku, kun ovat hässineet maan täyteen pullamössöpolven elätettäviä;)
Muussa tapauksessa on tyydyttävä 'Norjalaisiin'.