18.9.2010

Kumijuustoa vai Camembertia

Aika vaatii osanottoa ruokavaliokeskusteluun. V. 2001 pääsin Kelan kuntoutuskeskukseen ns. Aslak-kurssille Suomen Turkuun. Kurssi järjestettiin Kelan tiloissa, joita olin itsekin ollut rakentamassa - lähinnä viheralueiden osalta joskus opiskeluaikoinani. Paikka oli siis jotenkin nostalginenkin. Olin ryhmässä, joka koostui opettajista pääsosin Raumalta ja ettei vaan ollut myös Uudestakaupungistakin - nooh sivuseikka.

Kurssi koostui kolmesta terveystietoisesta lähijaksosta ja kesti vuoden. Meille opetettiin kaikki virallisten ravintosuositusten sisällöt, otettiin veriarvot ja lisäksi johdatettiin monipuolisiin liikuntaharrastuksiin. Fysioterapeutti oli nätti.

Lähijaksojen välillä meidän tuli tietenkin toteuttaa oppimaamme. Minä harrastin liikuntaa runsaasti, söin kevyttä enkä juonut juovukkeita. Painoni putosi vuoden aikana n. 5kg.

Päättöjaksolla otettiin verikokeet ja testattiin kävelytestillä kunto. Polvi oli jo silloin kivulloinen enkä voinut oikein revittää. Tiesin kuitenkin, että olin noudattanut terveitä elintapoja ja odotin innolla yhteenvetoa. Kun en edes tupakoinut, jota pahetta raumalaiset harrastivat odotteeni oli luokkaa 'kurssin priimus'.

Ravintoterapeutti johdatti meidät saavutettuihin tuloksiin. Kokonaisuutena kurssilaiset olivat päässeet positiivisiin tuloksiin : elopaino, veriarvot etc. Odotin innolla priimuksen nimeämistä. Ja tulihan se sieltä :" Mutta Pentti. Mitäs sinä olet syönyt? Kolesteroliarvosi on 7,3!!!

Minulta vietiin matto alta. Yritin julistaa, että jos tässä porukassa joku on noudattanut annettuja ohjeita, se olen minä. Kalibroikaa mittarinne!


Olin tyrmistynyt. Kotiin päästyäni palasin 'normaaliruokaan'. Söin kuten ennen kurssia kevyt-tuotteisiin koskematta. Kolmen kuukauden kuluttua menin työterveyshoitajalle, ja pääsin mittauttamaan arvoni. Kokonaiskolesteroli oli pudonnut 5,6, hdl oli hyvä samoin ldl. Triglyt kunnossa ja sokeri alentunut.

Menipä pari-kolme vuotta ja tapasin erään luokkakaverin - lääkärin, joka oli työskennellyt mm. Grönlannissa 6-7 vuotta. Hän kertoi, että sydäntauteihin hän ei ollut vastaanotollaan törmännyt. Kuolinsyyt paikallisilla olivat pääsääntöisesti viinan aiheuttamia. Ruokavalioon kuului kuulemma kovia rasvoja hylkeitä, kalaa ja valaan lihaa. Läskiä meni reippaasti.

Hän oli itse perehtynyt rasvateorioihin ja alkanut noudattaa vähähiilihydraattista valiota. Habitus oli muuttunut sitten viimenäkemän hoikaksi ja kunto oli kohdallaan. Tämä myös näkyi.

Päätin itsekin, että katotaan. Vähensin hiilihydraatit (perunan, leivän etc.) pois ja aloin syödä voita, läskiä ja kaikkea sitä, mikä virallisesti on kiellettyä. Päivittäin söin lisäksi kolme lusikallista "Virgin Coconut" öljyä - siis tyydytettyä rasvaa (kylmäpuristettua).

Kolmen kuukauden kuluttua menin verikokeisiin. Olin laihtunut 5kg:a. Ja sitten työterveys- hoitajalle. Ei ollut uskoa hoitaja näkemäänsä, kun kerroin ruokavaliostani. Veriarvot olivat parhaat ikänään!!! Ja kunto oli loistava. Eiköhän tämä riitä tästä - minä olen näitä pekka puskan yksittäistapauksia!

                                      Wikipedia

Ei kommentteja: