3.11.2007

Pyhäinpäivää


Syksyn ensilunta sataa maltilla näytön takana. Korkeat kuuset saavat tuntuman talviasustaan. Jostain assosioituu muisto Juhani Peltosen novellista "Metsästys joulun alla". Pyhäinpäivän aamu tuntuu rauhalliselta - on sitä.
Vaikka tiedän intuitiivisesti, että tämä on vain lumetta, taittovirhe - kun kaikki ei näy. Tuntuu silti hyvältä. Pitkästä aikaa.

Olen pitänyt paussia kirjoittelujen suhteen ja keskittynyt en mihinkään. Se on avautunut, että jotkut suhtautuvat kirjoittamiseensa kuin pukamiinsa. Käsittelyn tulee olla hellää ja hunajaista. Pelkäänhän minäkin hammaslääkäriä, mutta pyydän ovella puudutuksen. Jotkut kaiketi nauttivat tuskasta - eivätkä unohda.

Olen kärsinyt operatiivisen toteuksen heikkoudesta ja syytän siitä rakenteita. Kun on kaikkensa panostanut pedagogiikkansa päivittämiseen ja saa todeta, että vehkeet eivät pelaa, että jokaiseen uuteen päivään asennoituu odotuksella - jospa vihdoin, ja saa jatkuvasti pettyä, niin tuntuu siltä, että tää ei oo kivaa.

Opettajat valittivat eilen palkkansa pienuutta. Vertailu liittyi luonnollisesti Tehyn
lakkouhkaan. Totesin, että opettajat tienaavat aivan riittävästi. Olen itse tullut toimeen opettajien esimiehenäkin opettajia pienemmällä palkalla, enkä ole valittanut,
enkä valita - minulla on aivan riittävä palkka. Opettajien työ on raskasta. Mutta se ei kevene palkan korotuksella. Sama on tietysti sairaanhoitajilla. Ei raha helpota työn raskautta. On muitakin keinoja: lyhyemmät päivät, paremmat työolosuhteet - tehyläisiä nyt vaan ei taida löytyä työttömyyskortistoista päiviä lyhentämään.

Sanoin opettajainhuoneessa, että eikö 'paskahommista' pikemminkin tulisi maksaa suurempi korvaus - niitä kun ei kukaan mielellään tee. Mikä peruste siinä on, että korkeakoulutuksen nauttineet olisivat luonnostaan 'parempipalkkaisia'?

Aamulehdessä oli 'älykäs' kirjoitus, jossa vertailtiin hyvätuloisten maksamilla verotuloilla saatavia kunnallisia palveluja. Paljon tienaavan veroilla saadaan paljon palveluja.
Sepä se. Ei muuta kuin kaikille kovat palkat, niin verotuloilla saadaan palvelut kuntoon.

Ei kommentteja: