25.8.2007

Big J. in memoriam


"Big J." l. Juha Eerolainen menehtyi yllättäen vain 44 vuotiaana. Lainaan tähän Olli Hakalan luonnoksen 'Juhiksen' muistokirjoitukseksi. Juhan uurna laskettiin maan poveen Tampereella Kalevankankaan hautausmaalla 25.08.07.

Juha Eerolainen

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opetuksen suunnannäyttäjä

Filosofian ja elämänkatsomustiedon lehtori ja Ylioppilastutkintolautakunnan sensori Juha Eerolainen menehtyi äkillisesti 21. heinäkuuta sairauskohtaukseen lomamatkalla Rodoksella. Hän oli 44-vuotias.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Tampereella Sammon lukiosta hän opiskeli Helsingin yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 1990. Opettajanuransa Eerolainen teki pääasiassa Etu-Töölön lukiossa, jossa hän työskenteli vuodesta 1993. Hän oli innostava ja monipuolinen opettaja, josta pitivät sekä opiskelijat että työtoverit.

Juha Eerolainen sai tiettävästi ensimmäisenä Suomessa lehtoraatin aineyhdistelmä llä filosofia ja elämänkatsomustieto, vaikka näissä aineissa opetettavia kursseja on yleensä vähän. Toisin oli Etu-Töölössä, jossa opiskelijat kansoittivat Eerolaisen kursseja sankoin joukoin. Useampikin töölöläisopiskelija jatkoi myöhemmin filosofian opintoja yliopistossa.

Filosofian ja elämänkatsomustiedon opetuksen kehittäjänä Eerolaista arvostivat kollegat ympäri Suomen. Hän koulutti opettajia, kirjoitti oppikirjoja sekä laati opettajanoppaita. YTL:n varajäsenenä ja sensorina hän toimi vuodesta 1999.

Juha Eerolainen tunnettiin myös intohimoisena musiikki-ihmisinä . Muutama vuosi sitten hän elvytti toden teolla harrastuksensa liittyessään Kilven kuoroon.

Karaokepaikoissa "Juhis" oli tuttu ilmestys yli tuhannen laulun repertoaareineen. Tänä kesänä hän palasi myös huilunsoittoharrastuksensa pariin, ja huilumiehen saattoi bongata eri puolilla Helsinkiä puistoissa, toreilla ja jameissa.

Juha Eerolainen oli avarakatseinen ja eläväinen keskustelija, joka arvosti hyvää argumentaatiota. Hänen kanssaan uskalsi olla reilusti eri mieltä, koska väittelyissä puhuttiin asioista eikä henkilöistä. Vakaumuksellinen humanisti muistetaan uskonnottomien opiskelijoiden aseman väsymättömänä puolustajana.

Juhaa jäivät kaipaamaan lapset Emma ja Eemeli sekä lukuisa joukko sukulaisia, ystäviä, työtovereita ja opiskelijoita.

1 kommentti:

Sedis kirjoitti...

Juhiksen kanssa vedettiin vuosikaudet yksi jos toinenkin biisi karaokessa. Niillä vierailuilla laulu oli aina pääosassa.