17.8.2007

Tiedettä

Nuoren miehen kaljuuntuminen usein ensioire sydän- ja verisuonitautiriskistä

HEIKKI KAUHANEN

Nuoren ja keskivartaloltaan tukevan miehen poikkeuksellisen varhainen kaljuuntuminen voi olla ensioire myöhemmin puhkeavasta sydän- ja verisuonitaudista.

- Jos 20-30-vuotias mies on selvästi ylipainoinen ja kaljuuntunut, on hyvin todennäköistä, että viimeistään 50 vuoden iässä hän on sairastunut näihin tauteihin, muistuttaa aiheesta huomenna Oulun yliopistossa väittelevä lääketieteen lisensiaatti Päivi Hirsso.

Hiustenlähdön yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin on ollut tiedossa jo pitkään, mutta yhteyden taustalla olevat patofysiologiset mekanismit ovat edelleenkin epäselviä.

Hirsson väitöskirjatyössä tutkittiin hiustenlähdön yhteyksiä metaboliseen oireyhtymään ja siihen liittyviin riskitekijöihin suomalaisessa väestössä yleisesti.

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilöllä on vyötärölihavuutta, kohonnut verenpaine, kohonnut verensokeri, insuliiniresistenssi, kohonneet veren rasva-arvot ja matala HDL-kolesteroli.

Väitöksessä tutkittiin lisäksi elämänlaadun yhteyttä hiustenlähtöön 63-vuotiailla miehillä ja naisilla. Tutkimuksessa tuli ilmi, että ikääntyneille miehille kaljuuntuminen oli pääasiassa sosiaalinen ongelma. Naisille ongelma tuli esiin eri tavoin.

- Naisten kaljuuntumista ei ole tunnistettu kovin helposti aiemmin. Se aiheuttaa heille usein äärettömän suurta stressiä ja depressio-oireita, Hirsso kertoo.

Tutkimukseen osallistuneista yli 60-vuotiaista naisista jopa 30 prosenttia kärsii naistyyppisestä kaljuuntumisesta.

- Naisten kaljuuntuminen alkaa keskimäärin kymmenen vuotta myöhemmin kuin miehillä ja se ilmenee eri tavalla. Naisilla se näkyy aluksi siten, että jakaus levenee. Naisilla vain harvoin hiukset lähtevät kokonaan.

Hirsson väitös tukee aiemmin tehtyjä tutkimuksia hiustenlähdön ja eri sydän- ja verisuonisairauksien välisistä yhteyksistä.

- Varhainen hiustenlähtö on ilmeisesti merkki sekä matala-asteisesta tulehduksesta että alentuneesta insuliiniherkkyydestä. Myös naisilla hiustenlähtö näyttäisi liittyvän suurempaan sairastavuuteen.

Hirsson mielestä oireisiin pitäisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

- Terveydenhuollon tulisi jatkossa tarkemmin paneutua sydän- ja verisuonisairauksien riskin kartoittamiseen hiustenlähdöstä kärsivien potilaiden kohdalla.

Hirsson väitös tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina.

Julkaistu 16.8.2007 2:30:59 (Turun Sanomat)

Jo vuosia on puhuttu sydänsairauksista tulehdus-sairauksina, mutta kun väärät henkilöt siitä puhuvat, niin...

Julkaistu 21.01.2003, Päivitetty 01.04.2004

Uutiset toimittaa
Matti Tolonen
LKT, dosenttiSydänkohtauksen todellinen syy on C-reaktiivinen proteiini, CRP

Haukkuvatko lääkärit väärää puuta jahdatessaan vain kolesterolia?

Kaksi Yhdysvalloissa valmistunutta uutta tutkimusta osoittaa, ettei kohonnut LDL-kolesteroli ole läheskään niin tärkeä sydänkohtauksen aiheuttaja kuin C-reaktiivinen proteiini, CRP. Toisessa näistä tutkimuksista seurattiin 28 000 naisen terveydentilaa 8 vuotta. Veren kohonnut CRP-arvo lisäsi sydänkohtauksia 130 %, mutta kokonnut LDL-kolesteroli vain 50 %. Raportti julkaistiin tuoreessa New England of Medicinissä, jota monet pitävät maailman johtavana lääkärilehtenä. The Times selostaa tutkimusta laajasti.

CRP on niin sanottu tulehdusmarkkeri (osoitin), vähän kuten senkka. Se kertoo, että jossakin päin elimistöä vallitsee tulehdustila. Hiljainen tulehdus kytee usein verisuonten sisäseinämissä, jotka "kalkkiutuvat". Tosi asiassa kyse ei ole pelkästään kalkin kertymisestä suonten seinämiin, vaan niihin kertyy hapettunutta rasvaa ja vaahtosoluja, jotka muodostavat ahtautavia paakkuja. Kohonnut veren homokysteiinikin näyttää olevan kolesterolia merkittävämpi valtimonkovetustaudin aiheutaja. Mitä useampi riskitekijä vaikuttaa samanaikaisesti, sitä suurempi sairastumisen vaara.

Uusi laaja tutkimus pakottaa arvioimaan uudelleen CRP:n käyttöä valtimonkovetustaudin markkerina.

American College of Cardiologyn vuosikokouksessa 2.4. 2003 julkistettu tutkimus osoitti, että säännölllinen kuntoliikunta alentaa CRP:a.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys,

Etsin Googlen kautta terveys aiheisia sivustoja ja blogeja ja päädyin sivuillesi. Omat sivuni käsittelevät hyvin samanlaisia aiheita ja kysyisinkin, että kiinnostaisiko sinua vaihtaa linkki? Linkkivaihdon kautta saisimme molemmat lisää kävijöitä sivuillemme.

Vastineeksi voi tarjota sinulle linkin jollekin useista sivuistamme ja annan sinulle mielelläni lisätietoja sähköpostitse sivuista joille voin tarjota sinulle linkin.

Kiitoksia ajastasi! Yhteistyö terveisin,
Kalle (SEO.finland (at.) gmail.com