Ripulitaudin kotihoito-ohjeet
Tays on antanut ohjeet ripulitaudin kotihoitoon.
Miten voit hoitaa ripulitautia kotona?
Hygieniahoitaja Minna Vuorihuhta/ TAYS vastaa:
Tärkein hoito on riittävä nesteen saanti. Aikuisen ja lapsen on huolehdittava riittävästä nesteytyksestä. Aikuisilla nestetarve on 2,5 litraa vuorokaudessa ja vatsataudin yhteydessä jopa 3 litraa vuorokaudessa.
Juotavana voi olla mm. laimeaa mehua, vettä, teetä, kivennäisvettä, marjakeittoja, tai liha- ja kasvisliemiä. Pelkästään vettä ei kannata juoda, koska siinä ei ole suoloja. Liian makeat juomat taas voivat pahentaa ripulia entisestään.
Pienillä lapsilla suositellaan käytettäväksi apteekista saatavia ripulijuomia (Osmosal, Floridral). Alle yksivuotiaan ripulipotilaan vuorokausitarve on 500-1 000 ml. Leikki-ikäisille annetaan 800 ml -1300 ml.
Juoma maistuu yleensä parhaiten kylmänä. Juomaa voidaan antaa lapsille pienissä erissä ja toistuen lusikalla, pullosta tai ruiskusta.
Normaaliin ravintoon voidaan siirtyä voinnin mukaan, aloitetaan hyvin sulavalla ja kevyellä ruualla.
Muista levätä.
Kotihoidossa korostuu hyvä käsihygienia.
Kädet pestään vedellä ja saippualiuoksella, kuivataan kertakäyttöpaperiin joka WC- käynnin jälkeen.
Ota yhteys terveyskeskukseen jos yleistila laskee, on merkkejä nestevajauksesta eli virtsamäärät ovat vähentyneet, kieli ja iho ovat kuivat, yleistila on heikko tai silmät ovat kuopalla, jos ripuli on veristä tai kestää yli viikon. Kaikkein herkimpiä saamaan vaikeita kuivumisongelmia ovat pienet lapset (alle 1 v) sekä vaikeita perussairauksia sairastavat henkilöt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti