17.2.2009

Kapitalisti kusetti - muistoja menneeltä

Joskus 80-luvulla kun silloiseen työpaikkaani hankittiin ajan vaatimusten mukaan ATK-laitteet, olin kovin kriittinen hankinnasta. Yksi ja oikeastaan perussyy hankintaan oli, että kompuuttori helpottaa työntekijän aherrusta. Jos näin sitten kävi, niin otetaan esimerkki toimistotyöntekijästä.
Ennen kompuuttoria hän virallisen työaikansa puitteissa suoritti 50kpl työsuoritteitaan - ja se riitti. Kun sitten kompuuttori tuli taloon suoritteiden määrä nousi 80:aan samassa aikayksikössä - siis työaikanaan. Mutta eikö se ole kiva, kun noin helpottui työnsä?

Ongelma on vain siinä, ettei työntekijä hyötynyt itse tuosta lisäarvosta hevonpaskaa. Hyöty meni työnantajalle. Jos olisi voitu puhua helpotuksesta, olisi kaiketi tullut käydä niin, että työntekijän rahallinen korvaus olisi myös noussut tai vaihtoehtoisesti työaikaa olisi lyhennetty. Näin ei tapahtunut, vaan uusien ohjelmistojen aikuisopiskelu vei monen hermot, ja tiedänpä rannetukikauppiaiden ja muiden ergonomiakouluttajien hyötyneen, mutta suorittavasta portaasta jotkut eivät 'helpotusta' hyödyntäneet vaan joutuivat sairauslomille ja jopa sairauseläkkeelle. Kehitys kehityi eikä loppua näy.

1 kommentti:

Arjaanneli kirjoitti...

Kompuutterin myötä hävisivät kirjoituskoneet ja kalkkeerit. Tuli näppikset ja rintterit, jotta työnteko ois näppärää nääs!
No ensin yrität saada masiinan auki aamusella. Se aukeaa ehkä n.klo 10...näyttääkseen, ettei ohjelma vörki.Sorry, liikaa käyttäjiä.Tiettyjä tietoja ei voi hyödyntää, jos talon sisäistä systeemiä ei saa auki.
Ruokiksen jälkeen saat tehdä joskus jopa tunnin töitä, ennenkuin sydeemi taas vähä tökkii.
Esmies kyselee, että mikä maksaa?
Sorry, nou kän duu!
Mut jos ois se kirjoituskone ja paperii, ois tää ollu valmis jo ennen yheksää...
Näppärää!