11.9.2007

Ilovitsihuumoria?

Ihan pelkällä päällä pohdittuna tulee mieleeni, että huumori on jokseenkin erikoinen taiteenlaji. Onko vitsi huumoria? Kai sekin voi sitä olla, mutta pieru/paska- vitsit eivät mielestäni ole. Kun pikku killi saadakseen ikätovereittensa hyväksynnän laukaisee - toisen kerrottua tietävänsä, että tietää, missä on hylätty traktori - että tietääkin, missä on tuoretta hevosenpaskaa, niin kyseessä omassa kategoriassani on huumori. Huumoria siis minulle. Ei tuolle pikku killille. Huumoria minulle on myös, kun kuulen pikkutytön kertovan kesämuistonaan, että " meijan maalla kakkaskin lehmä housuunsa." Kyseessä oli kaiketi empiriaan perustuva tieto siitä, kun lehmä oli paskantanut laitumella - ei ollut etsiytynyt 'varjoon suojaaan'.

Onko kaikki, mikä naurattaa, huumoria? Onko nauru edes huumoriin liittyvä elementti?
" G.W.Bush on viisas mies." Tämä on huumoria. Vakuudeksi ei tarvita edes ;). Miksihän niin? Häkämies on retorinen virtuoosi. Ollakseen tosi väite, se tulisi perustella. Ollakseen huumoria ei tarvita edes ;).

Jos asia/väite ollakseen huumoria aina tarvitsee jonkin 'logon' tai kommentin :" VITSI, VITSI!", on mielestäni menetetty jotain. Purettu ilmaus - tässä - selitetty vitsi - ei enää ole vitsi - se on jo huumoria.

Huumori on kontekstisidonnaista. Briteillä on oma huumorinsa. "Fast show" oli mielestäni erinomaista - huonolla englannillakin - huumoria: Hyvinvoivalta vaikuttava brittimies pöyhii puutarhassaan multia ja toteaa kameralle, että oli lotonnut ja voittanut pääpotin, seuraavalla viikolla samoilla numeroilla oli tullut toinen voitto ja kolmannella kolmas. Kommentti tapahtuneeseen oli:" ...which was nice". Mikä tässä on huumoria? Miksi se jopa naurattaa - olematta vitsi ;) ?
Sipura on väittänyt olevansa huumorimiehiä. Vaikea on kuitenkin aina tunnistaa, mikä on huumoria, mikä ei ;) .

Tämä ei ole huumoria ;) - ?

2 kommenttia:

Sipura kirjoitti...

Ja sitten on vielä kasku, joka on vähän niinkuin vitsi, mutta ei naurata.

Mitä ihmeen huumorimiehiä? Ei ole väitetty näin. Vielä tuollaisia viittauksia niin napppasen turpaan!

peeÄR - mies kirjoitti...

Onkohan "...luullunarvaus..." jotain kaskun puolelle menevää? Minusta siinä on aineksia.

" Vielä tuollaisia viittauksia niin napppasen turpaan!" Valistunut lukija havaitsee asialla olevan huumorimiehen.

Vielä on laji nimeltä komiikka.
Mitenpä komiikka asettuu huumorin kontekstiin - taitaa mennä taidehistorian puolelle kuten farssikin.
Kirjallisuudesta vankinta huumoria edustaa Veikko Huovinen erityisesti vanhemmilla kokoelmillaan "Lyhyet erikoiset", "Mitäpä tässä" etc.
Toki Steinbeckin "Torstai on toivoa täynnä" tai "Hyvien ihmisten juhla" kilpailevat samassa kategoriassa - 'voittajat eivät kilpaile'.